poniedziałek, 3 lipca 2017

Zdrowe czekoladki orzechowo-kakaowe

Witam po długiej przerwie! Dziś zapraszam na jedne z najlepszych czekoladek jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Chrupiący orzechowy spód kakaowy karmel z daktyli i kremowa polewa... takie małe słodkości idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub szybka przekąska. Oczywiście bez białego cukru, mąki pszennej i masła :)



Spód:
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka dobrej jakościowo chałwy
Olej rozpuścić z masłem i miodem. Wymieszać z chałwą i mąką kokosową. Przełożyć do pojemnika wyłożonego folią. Docisnąć mocno i schłodzić.

Karmel:

  • 1 szklanka daktyli 
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
Daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 15 min. Gdy zmiękną, odlać wodę i zmiksować je z resztą składników. Wyłożyć na twardy spód. Schłodzić.

Polewa:
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
  • 1/2 szklanki mleka
Mleko doprowadzić do wrzenia. Dodać czekoladę i wymieszać, do otrzymania gładkiej masy. Wylać na karmel i schłodzić całą noc.

Gotowe batoniki pokroić na kawałki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)